Varning för bedragare!

I flera Facebook-grupper, på blocket och på andra ställen förekommer bedragare som är relativt skickliga och lägger ner en hel del tid och engagemang för att lura personer som söker bostad. De bygger trovärdiga sidor på nätet, pratar i telefon, har till och med visning i lägenheter, och har trovärdiga profiler på till exempel Facebook.

Just nu verkar det som att det är två sätt som de försöker lura folk på.

 • Att lura intressenter att betala in en hyra och en deposition.
 • Att få dig att logga in med mobilt bank-ID så de kan ta över den banken med mera

I det första scenariot så skriver ni kontrakt, pratar i telefon och du får lägenheten. Sen ska det betalas in hyra för första månaden plus en månads deposition. När bedragaren sedan har fått in pengarna på sitt konto så hör du aldrig av dem mer.

I det andra scenariot så vill bedragarna först veta vilken bank du har. Om någon frågar vilken bank du har så svara aldrig på det. I nästa steg ber de dig att logga in på en hemsida för att göra en kreditkontroll. Hemsidan ser mycket trovärdig ut och är ofta en kopia på UC (Upplysnings Centralen). Om du anger ditt bank-ID där så loggar bedragaren in i din bank. Sen ska du ange Bank-ID ytterligare en gång och då skapar bedragaren ett helt nytt Bank-ID som denne kontrollerar. I och med detta så kan bedragaren stänga av ditt tidigare Bank-ID så det blir omöjligt för dig att använda. De kan flytta pengar hur som helst, ta lån i ditt namn och har du pengar på andra ställen så kommer de åt även dessa.

Så hur känner man igen en bedragare?

Man måste vara lyhörd och misstänksam, de jobbar stenhårt för att få dig att känna dig trygg i att du verkligen får en lägenhet. Här kommer några saker att titta på och lite varningsklockor:

 • Någon lägger ut en lägenhet för uthyrning men stänger av kommentarsfunktionen. Då kan ingen kommentera och varna andra.
 • Lägenheten är för bra eller för billig för att vara trovärdig. Detta för att locka så många som möjligt att lura.
 • Någon gång under processen så frågar de efter vilken bank du har. Då vet de vart de ska logga in med uppgifterna från ditt Bank-ID.
 • De vill ha betalt med något som heter "Paysend", gärna både hyra och depostion och bilderna är fantastiska liksom hyran.
 • De vill ta en kreditupplysning på dig och skickar en länk. Anger du dina uppgifter på sidan de skickar så är du blåst. Alla seriösa uthyrare kan mycket enkelt göra en kreditupplysning på dig utan att du använder ditt Bank-ID. Använd inte Bank-ID: et...!!!
 • Kontrollera deras profil. Är den yngre än ett år? Visar de inga eller få vänner? Försöker de vara anonyma?
 • Om du ser att flera har visat intresse för en lägenhet och det börjar närma sig att skriva kontrakt, kontakta en eller ett par av de andra som visat intresse för lägenheten och kontrollera så att inte de också ska skriva/har skrivit kontrakt.
 • Kontrollera namnet på den som hyr ut lägenheten. Finns personen på hitta.se eller någon annanstans? Ring då telefonnumret och kontrollera att det är just den personen du har kontakt med. Om du inte ens hittar personen i fråga så är det en stor varningsklocka.
 • Stäm träff med personen och ses IRL, be att få se legitimation och få en bild på ID:et och på personen.
 • Det händer att de skapar hemsidor som ser ut som ett legitimt företag som hyr ut bostäder. Kontrollera på alla bolag.se om bolaget finns där. Kontrollera också att kommunikationen verkligen sker med det bolaget så att de inte bara anger vilket fastighetsbolag som helst.
 • Om de har brottom. Bedragaren vet att deras inlägg/profil kommer att blockeras så de är måna om att lura dig så snabbt det går.
 • När annonsen är borta så säger de att de fått tillräckligt med intressenter och därmed plockat bort den. I själva verket kan den mycket väl ha blivit blockerad.

Följer man de här punkterna så bör man klara sig från de vanligaste bedrägeriförsöken som just nu är vanliga. Du ska ALLTID träffa personen innan några pengar förflyttas, alternativt om det är ett fastighetsbolag, ring växeln och fråga efter personen och stäm av att allt är rätt.

På de listor vi ger ut över alla hyresvärdar som finns i Sverige är alla bolagen kontrollerade. Där har vi säkerställt att företagen är registrerat på bolagsverket, att de betalar skatt och sociala avgifter, och att de äger eller förvaltar hyresfastigheter med minst 300 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Lycka till med bostadssökandet!

//Privata Hyresvärdar - www.privatahyresvärdar.nu

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen