Privata Hyresvärdar - Snabbare förstahandskontrakt

I flera årtionden har personer snabbare kunnat få lägenheter genom privata hyresvärdar än genom de kommunala bostadsköerna. Idag med mellan 5-25 års väntetider i Sveriges lite större städer är privata hyresvärdar nästan det enda sättet att få tag på en lägenhet inom rimlig tid.

På länkarna nedan kan ni läsa om om hur personer runt om i Sverige fått lägenhet och vad de tycker om privata hyresvärdar.

 

Sara, producent och reporter - Sveriges Radio

"...nu har jag ett förstahandskontrakt som jag fick genom något så övernaturligt som att skriva brev till en privat hyresvärd"

 

Studenten Charlotta hade tur i bostadskön - Göteborgs-Posten

"För allmännyttans lägenheter gäller kötiden som turordning. Men privata värdar får välja fritt bland de sökande..."

 

Privata Hyresvärdar tar oftast inte hänsyn till någon kö - Tidningen Arbetaren

"Det är klart att en hyresvärd ska få bestämma vem som ska bo hos dem, men det ska inte vara baserat på rasistiska fördomar."

 

Får en privat hyresvärd själv välja hyresgäst? - Lawline

"Det är alltså upp till hyresvärden själv att välja en hyresgäst som hen anser är mest lämplig, så länge inte någon typ diskriminering sker vid detta val."

 

Privata hyresvärdar hotar lämna Boplats - Tidningen Fastighetsnytt

"I dagsläget fördelar alla kommunala bolag sina lägenheter efter kötid, något som inte är fallet när det gäller alla privata hyresvärdar."

 

Molham, 27, fick förstahandskontrakt efter ett år - Aftonbladet

"...gav tipset om att skriva upp sig på en nyetablerad privat bostadsförmedlare. Nu, ett år senare, har bröderna varsitt förstahandskontrakt."

 

 

Drift & produktion:  Wikinggruppen